Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Levandulová

31.03.2012 23:17

 

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je aromatická a léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých.

Vytrvalý stálezelený keřík s charakteristickou vůní. Listy jsou úzké, stříbřitě šedé, plstnaté. Kvete fialově, modře, růžově i bíle a dorůstá do výšky 60 cm. Vykvétá v první polovině léta. Levanduli rozmnožujeme semeny nebo stonkovými řízky.

Potřebuje slunnou polohu a písčitou, propustnou a vápenitou půdu. Roste v západní části Středomoří, hojně je pěstována ve Francii (Provence).Mimo to se vyskytuje i hojně v ČR, například na loukách, lesích atd.

Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.

 

—————

Zpět