Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Vliv územního plánu na naši městskou část

09.10.2004 22:09

 

V  čase přičlenění Kolovrat k Praze neexistovala ucelená urbanistická dokumentace. Změny ve využití stávajících objektů a výstavba nových objektů byly řešeny individuálně se souhlasem okresních orgánů.
V roce 1984 zadal ÚHA hl. m. Prahy urbanistickou studii Kolovrat, na základě instrukce NVP č. 2/83, s cílem přípravy území pro budoucí výstavbu rodinných domků pro Prahu. Zpracovatelem byl DRUPOS, projektanti ing. arch. Kasl  a ing. arch. Boček. V rámci této studie byly vytipovány 4 lokality pro výstavbu rodinných domků.


Lokalita A
V této lokalitě bylo uvažováno  s výstavbou 30 řadových rodinných domků. Zástavba byla situována do prostoru zahrad statků majitelů Ročka, Spudila, Procházky a dalších, částečně v Tehovičkách.


Lokalita B
Rovněž v této lokalitě bylo uvažováno s výstavbou 30 řadových rodinných domků. Tato lokalita byla situována do centrální části obce, do zahrad statků těchto majitelů: Polánecký, Hofman, Bohuslav -  kolem ulice U Trati.

 

Lokalita C
Tato lokalita byla situována do bývalého panského dvora - později JZD. Bylo
uvažováno s demolicí všech hospodářských objektů, obytná vila - kanceláře JZD - měla být ponechána. V takto vzniklém prostoru  byla uvažována intenzivní výstavba rodinných domků.

 

Lokalita D
Tato lokalita situovaná na „Bartákově“ zahradě měla navázat na již započatou výstavbu rodinných domků členů JZD. Lokalita uvažovala zástavbu kolem ulice Mírové a dnešní ulice Nad Nádrží.
Na základě této urbanistické studie byly zpracovány zastavovací studie na lokality „A“ a „B“. Pro zařazení do 9. pětiletky bylo uvažováno se zařazením lokality „B“.
Po změně režimu, v květnu 1990, bylo provedeno projednávání výstavby v lokalitě „B“ s majiteli pozemků. Výsledkem jednání bylo odmítnutí majitelů  pozemky uvolnit pro výstavbu rodinných domků.
Lokalita „A“ byla závislá na dořešení situování čističky odpadních vod (ČOV).

 

Za této situace se vedení MČ rozhodlo soustředit veškerý zájem na dořešení situování ČOV a sítě splaškové kanalizace a vodovodních řadů.
Současně s projektovou dokumentací na inženýrské sítě a jejich realizací byla zadána celková urbanistická studie Kolovrat včetně průzkumu, tj. zmapování  stávajícího stavu (objektů i sítí). Tuto projektovou dokumentaci zadal ÚHA Praha ing. arch. Lacinovi. Ten zpracoval kompletně veškeré průzkumy a od dalšího stupně odstoupil. Zpracováním podrobné urbanistické studie byli  ÚHA pověřeni ing. arch. Mach a  ing. arch. Trojan. Koncept této US byl dokončen a předán začátkem roku 1993.
Na základě této projektové dokumentace byl zpracován návrh na soustředěnou zástavbu rodinnými domky, v 1. etapě 20 RD, ve 2. etapě 45 RD. Zástavba vytvořila celou novou ulici nazvanou K Vrbě. Výstavba 1. etapy byla dokončena 1994 – 1995, dokončení 2. etapy bylo v roce 1997 – 1998. Investorem těchto 65 RD byla firma STAFIN  s.r.o.
Na tuto zástavbu navázala firma CENTRAL GROUP návrhem projektové  dokumentace na další výstavbu rodinných domků vyššího standardu. Návrh uvažoval se 47 rodinnými domy s dokončením v roce 1999 – 2001.
Podstatná část této předcházející projektové dokumentace včetně realizovaných částí byla respektována a zapracována do konečného návrhu nového ÚPn hl. m. Prahy (1999).
Po schválení tohoto ÚPn Zastupitelstvem hl. m. Prahy byla vyhlášena jeho závaznost od 1. 1. 2000. Pro naši MČ je to jediný závazný dokument pro územní rozvoj. Odchylky a změny nutno projednávat dle předepsané metodiky.
ÚPn hl. m. Prahy je vypracován převážně v měřítku 1:10000. Celé území člení na plochy podle účelu využití, také řeší zásady inženýrských sítí. Neobsahuje podrobnosti pro realizace jednotlivých záměrů, k tomu je třeba vypracovat další stupně projektové dokumentace, která musí respektovat zásady ÚPn. Pro rozvoj naší MČ, ale i dobrou koordinaci jednotlivých lokalit byl požádán Útvar rozvoje města (ÚRM) o zpracování podrobnější urbanistické studie naší MČ, která by upřesnila zásady regulace a uspořádání území.  Útvar rozvoje města žádosti naší MČ vyhověl. Dokumentaci objednal u kolektivu ing. arch. P. Svobody. Průzkumy a rozbory byly zpracovány ještě do konce  roku 1999. Na jejich podkladě bylo upřesněno zadání US, byly zahájeny projektové práce, nad pracovními materiály byly konány porady, zapracovány připomínky. MČ se v průběhu zpracovávání účastnila porad a konzultací nad rozpracovanou dokumentací. Konečné vyjádření a připomínky byly projednány na zasedání ZMČ dne 23. března 2001, připomínky projektantem a zadavatelem vyhodnoceny a zapracovány do čistopisu. Urbanistická studie byla dokončena a předána v červenci 2001.
Koncept  urbanistické studie MČ Praha-Kolovraty (2001) slouží společně s ÚPn k ověřování a upřesňování nově navrhovaných rozvojových záměrů na území naší MČ. Nesoulad nových záměrů s ÚPn  není možno realizovat, pokud není schválena změna ÚPn. Změny mají svůj řád projednávání a schvalování. Konečné rozhodnutí musí po projednání vydat Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Proces vyřizování žádostí o změnu ÚPn je časově náročný a trvá cca 2 roky.
Takový je přehled o územním plánu od doby připojení Kolovrat  k hlavnímu městu Praze v roce 1974 a také přehled územního  rozvoje naší Městské části Praha-Kolovraty.


Ing. Jaroslav Břečka
 

 

—————

Zpět