Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Stav obce před připojením k hl. m. Praze v roce 1974

27.06.2004 22:01

 

Následující zápis nás může přesvědčit o tom, že se v Kolovratech za těch 30 let, co patříme ku Praze, mnohé změnilo, např. jeden autobus denně z Lipan do Prahy a jeden zpět je pro nás dnes jen těžko představitelným „středověkem“ naší obce. A to není zdaleka všechno:
„Celková rozloha obce (Kolovraty a Lipany) činí 720 ha. Po stránce zemědělské jde o řepařskou oblast, kterou obhospodařuje JZD Pokrok, sloučené ze čtyř obcí – Benic, Kolovrat, Nedvězí a Pacova. Celková výměra zemědělské půdy je 1371 ha. JZD má v této době 7 objektů a specializuje se kromě pěstování zemědělských plodin také na výrobu mléka, vepřového a hovězího žíru.
Počet obyvatel k 30. dubnu 1974 je 1527, z toho v Lipanech žije 113 lidí. V obou obcích je celkem 453 domů a 14 chat, z toho v osadě Lipany 38 domů a 2 chaty.
V obci jsou tři provozovny: OPP Říčany – kartonáž, kde je zaměstnáno 10 pracovníků, KS Říčany – balírna léků, kde pracuje 9 lidí a Ústřední podnik zemědělské techniky se třemi pracovníky; jediný sklad v obci má n. p. Klenoty Praha.
V obci je ZDŠ pro první až pátý postupný ročník, mateřská škola, školní družina, poradna pro děti, pošta. V ZDŠ vyučují tři učitelky včetně ředitelky, kromě toho je zde školnice. Vzhledem ke klesajícímu počtu žáků, nyní 72, jsou spojeny 1. a 4. třída, 2. a 3. třída. V činnosti je pět mimoškolních zájmových kroužků: tělovýchovný, technický, výtvarný, ručních prací a stolního tenisu.
V pionýrské organizaci je 28 dětí. Budova školy vyžaduje rekonstrukci elektroinstalace. Samostatnou budovu má i mateřská škola, je v dobrém prostředí, má dvě oddělení, ve kterých pracují s dětmi 3 učitelky včetně ředitelky, dále tam pracuje 1 uklízečka. Je potřeba další učitelka. Školní kuchyně, jídelna a družina jsou umístěny v nové víceúčelové budově. Ve školní družině jsou dvě oddělení, ale od příštího školního roku se počítá s jedním oddělením.
Obchodní služby zajišťují tři prodejny smíšeného zboží (včetně osady Lipany), jedna prodejna masa a masných výrobků, jedna prodejna papír – drogerie a jedno pohostinství. Tyto služby zajišťuje LSD Jednota. Umístění prodejen je v soukromých objektech, což není optimální, uvažuje se proto o vybudování obchodního střediska. V letošním roce se provádí přestavba domu čp. 348 na prodejnu ve čtvrti Na Parkáně. Počítá se také s vybudováním stánku pro občerstvení s prodejem piva a nealkoholických nápojů ve čtvrti Na Skále.
Co se týče dopravy, je v obci železniční zastávka na trati Praha–Benešov, zastávky ČSAD (v Kolovratech linka Ondřejov–Říčany–Praha, v ranních hodinách jednosměrně; v Lipanech linka Klokočná–Říčany–Uhříněves–Praha, 1× denně v obou směrech.
Potok Říčanka, který protéká obcí, je ve velmi špatném stavu, počítá se s regulací potoka v nejbližších letech. Studní je v obci šest včetně Lipan, projevuje se však celkový nedostatek vody. Je třeba vybudovat další 4 studně. Ve středu obce Kolovraty je vodní nádrž, zdroj vody pro požární účely. Je nutné rybník vyčistit. Vzhledem k rozlehlosti obce je třeba vybudovat novou nádrž, jejíž výstavba započala v roce 1973.
Povrchová kanalizace je vybudována v 7 ulicích v celkové délce 1600 m. Vodovod v obci není, podle výhledového plánu má být obec napojena na přivaděč vody ze Želivky.
Je tu 11 km místních komunikací rozdělených do 4 tříd; chodníků včetně schodů 5 km, na potoce Říčanka jsou dva kamenné mosty a 3 lávky, 1 lávka přes trať.
V obci vyvíjejí činnost dvě politické strany, KSČ a ČSL, a 12 společenských a zájmových organizací. Místní národní výbor má 29 poslanců, z toho 8 žen. Členů rady je 11, z toho 2 ženy. Je utvořeno 5 komisí: výstavby a dopravy; sociální, zdravotní a bytová; veřejného pořádku; školská a kulturní; finanční a plánovací. (…)
Místní lidová knihovna je umístěna ve víceúčelové budově a v současné době nabízí čtenářům přes 3000 svazků. Zapsaných čtenářů je 112, z toho 92 dospělých a 20 dětí. Knihy se vypůjčují jedenkrát týdně. Knihovníkem je ředitel školy – důchodce.
Místní rozhlas – byla zakoupena nová rozhlasová ústředna, ale rozvod po celé obci je v desolátním stavu. Kronika obce není úplná a v současné době se doplňují chybějící údaje.
V oblasti zdravotnictví existuje v obci pouze poradna pro děti, která má ordinační hodiny jednou za čtrnáct dní. Obec jinak spadá pod Uhříněves.
Byla provedena přístavba požární zbrojnice. Požární sbor je velmi aktivní, jeho technické vybavení však není zcela v pořádku, je nutná oprava cisterny.
KS Uhříněves zajišťují odvoz popela a fekálií, rozvoz topného plynu propan-butan jednou týdně zajišťuje sklad Satalice.
V obci je drobná provozovna, která zaměstnává jednu pracovnici – kadeřnici. Podle zásad  § 20/1965 Sb. má povoleno vykonávat řemeslnické práce pro obyvatelstvo v obci včetně osady Lipany 18 pracovníků. Zásobování uhlím provádějí Uhelné sklady Uhříněves.
V části obce nad tratí je značné podpětí, RZ Benešov zareagovaly na naši urgenci a bylo již vydáno územní rozhodnutí na výstavbu nové trafostanice včetně rekonstrukce venkovní sítě.
Místní hřbitov je třeba rozšířit, s čímž je počítáno v intravilánu. MNV obhospodařuje 1 bytový dům se třemi bytovými jednotkami a čtyřmi samostatnými místnostmi. Dále je 1 bytová jednotka ve víceúčelové budově, v požární zbrojnici a v kulturním domě. (…)
Dopravní situace v obci není nejlepší, na třech místech v obci jsou nepřehledné zatáčky, kde je potřeba provést rozšíření silnice. Zatím nebyl vydán souhlas MNV se zrušením úrovňového přejezdu přes trať, používaného také jako přechod. V případě jeho zrušení bude nutné vybudovat podchod pod tratí.
Již delší dobu vyžadujeme vybudování pevné komunikace mezi Kolovraty a Lipany. Stávající polní cesta je v případě nepříznivého počasí nesjízdná.“

z archivního materiálu přepsaného do nové kroniky citoval Roman Lang
 

 

—————

Zpět