Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Kolovraty na poštovních známkách

31.03.2012 12:12


Koncem loňského roku byly vydány poštovní známky s přítiskem loga 800. výročí od prvního písemného dokladu o Kolovratech. Autorkou, tak jako u ostatních propagačních materiálů, je grafička Lenka Košvancová. O první tisícovku známek byl značný zájem, a tak byl připraven dotisk. Jelikož však v únoru 2005 došlo ke zdražení poštovních služeb, jsou tyto známky s přítiskem o jednu korunu dražší.
Tato na první pohled negativní zpráva má svoji pozitivní stránku. Nové přítiskové známky jsou vydány s jiným motivem státní známky. Toto jistě ocení jak kolovratští občané, kteří první sérii známek vykoupili, tak i sběratelé kuriozit a filatelisté. Kdy se stane, že k jednomu výročí můžete mít dvě rozdílné známky.
S nemalým ohlasem se setkaly i nové pohledy Kolovrat. V rámci výročí Kolovrat byly vydány 3 druhy pohledů. S největším obdivem se setkal zimní pohled sochy svatého Donáta. Fotografii, na jejímž základě pohled vznikl, poskytl pan Zdeněk Pavlík – nadšený fotograf Kolovrat. Tiskovou podobu vytvořila opět Lenka Košvancová. Zajímavým unikátem je pohled s kolovratským kamenným železničním mostem, který byl postavený již v roce 1904.
Dalším dárkem pro výročí Kolovrat bude letecký pohled se znakem naší městské části, na jehož vydání jsme již dlouho mysleli, avšak kvůli velkým nákladům na letové hodiny se toto přání stále nedalo uskutečnit. Situace se změnila ve chvíli, kdy pan Petr Kazda - výrobce kolovratské pamětní medaile a nadšený rogalista - slíbil, že vzlétne bez nároku na odměnu.
Můžeme se těšit, že jeho koníček přinese Kolovratům další hodnotnou fotografii.
Známky a pohledy si můžete zakoupit v otevírací době v kolovratském Infocentru.
Zdeňka Musilová, vedoucí Infocentra
 

 

—————

Zpět