Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Kolovratské pamětní medaile

31.03.2012 12:05


Významné výročí si zaslouží nevšední dárek. Medaile mezi takové dárky určitě patří.
Pokusím se tento „klenot“ představit. Medaile z tombaku (slitina mědi a zinku) o průměru 40 mm je ražená a váží 30 gramů. Autorkou výtvarného návrhu je grafička Lenka Košvancová, pro medailérské účely návrh upravil a vymodeloval akademický sochař Ladislav Kozák. Samotná ražba byla provedena ve firmě Triga – K, panem Petrem Kazdou, který je absolventem šperkařské školy v Turnově. V této firmě byly raženy tak významné medaile a vyznamenání, jako je Řád Bílého Lva, Řád Tomáše G. Masaryka a mnoho dalších.
Akademický sochař Ladislav Kozák si nepochybně zaslouží více vaší čtenářské pozornosti. Narodil se r. 1934 v Hranicích, okr. Semily. Vystudoval SUPŠ v Turnově a VŠUP v Praze u profesora Karla Štimpla. Ladislav Kozák je autorem české desetikoruny a padesátikoruny. Tato padesátikoruna získala v USA cenu za nejlepší minci roku. Úspěšně se zúčastnil všech výstav „FIDEM“ (světová výstava medailí a mincí), spolupracuje s Českou numismatickou společností a s Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou a je autorem „Medaile za zásluhy“ z roku 1995, kterou uděluje prezident republiky. Jeho medaile najdeme i u takových osobností, jako je exprezident Ronald Reagan, Bill Clinton, prezident George Bush či anglická královna. Ve výčtu těchto významných osobností bychom mohli jistě pokračovat.
Pocit z vlastnictví této medaile světové úrovně si mohou dopřát i občané naší městské části. Medaile bude v prodeji od 18. června 2005 v kolovratském Infocentru. V současné době si ji mohou zájemci prohlédnout a případně rezervovat v otevírací době Infocentra Kolovraty.
Zdeňka Musilová, vedoucí Infocentra
 

 

—————

Zpět