Kolowrat - Spolek pro zachování tradičních hodnot


Draní peří bylo společenskou událostí

01.04.2012 15:03

 

Do statku k Lehovcovým chodilo až patnáct draček. Selka Marie Lehovcová měla na třicet hus. Peří se dralo celý den od osmi rána do deseti hodin večer. Po celou dobu se všechny stravovaly na statku a jídlo dostávaly i pro celou rodinu. Při draní se vyprávěly různé historky, četlo se nebo zpívalo. Draní končilo tzv. dodernou, na kterou se všichni moc těšili. Selka se musela vždy předvést - nabídla pečené maso, koblihy i trochu sladké. Pokud byla hudba, stačila heligónka, tak se hrálo a zpívalo.
Draní peří bylo společenskou událostí. Čarovná voda pomáhala zvířatům Když na statku u Lehovců přestal žrát kůň nebo kráva, tak selka poslala nejstarší dceru Miloslavu s hrnkem či s bandaskou pro zázračnou vodu k sousedce Novákové, do usedlosti č.p. 4 (104)
v Tehovičkách.
U Nováků měli krásná vysoká kachlová kamna s pecí. V těch sousedka Nováková zatopila přineseným dřívím, neboť kvůli účinku to muselo být uhlí dřevěné. Poté si sedla k otevřeným dvířkům u kamen a potichu si něco povídala. Když zmlkla, uhlí vhodila do vody v nádobě a řekla: „Když uhlí spadne dolů, tak to bude dobré.“ Pak selka zvíře postříkala vodou, a to začalo žrát.

 

Jiří Missbichler

 

 

—————

Zpět